OROSZVALOSAG.HU


Antivahhabiták az Észak-Kaukázusban

  |  2011-02-08 10:50:47  |  
Gyóni Gábor

Antivahhabiták az Észak-Kaukázusban

Vérbosszúval fenyegetik a terroristákat

 Antivahhabiták az Észak-Kaukázusban

 

Az Orosz Föderáció egyik legveszélyesebb szubjektuma az észak-kaukázusi Kabard-Balkár Köztársaság, ahol muszlim szélsőségesek lényegében minden nap támadásokat hajtanak végre az államhatalom képviselői ellen.

A köztársaság lakói persze nem mind szimpatizálnak a vahhabitának nevezett muszlim szélsőségesekkel, sőt, ők maguk kezdtek „ellenállási mozgalmat” a banditák ellen.

Vasárnap éjjel például helyi lakosok támadták meg és gyújtották fel Nalcsikban az egyik legkeresettebb bandita, Asztamir Mamisov házát. A helyiek vérbosszúval fenyegették meg Mamisov családját, a családfőnek szánt üzenet szerint „Ha az ön fia még egyszer megöli a Kabard-Balkár Köztársaság valamely lakosát, magukat kiirtják.”

A papírlapra írt fenyegető üzenetet bizonyos „Fekete sólymok – antivahhabiták” nevű szervezet jegyzi.

Mamisov nevéhez számos gyilkosság kötődik, a „fekete sólymokról” azonban eddig még senki nem hallott.

A 2011-es évben is számos gyilkosság, támadás történt eddig a Kabard-Balkár Köztársaságban, januárban megölték az egyik járás közigazgatási vezetőjét, a Belügyminisztérium két testőrét, három rendőrt egy kávézóban, és elaknásítottak egy utat.

Larisza Dorogova jogvédő szerint az antivahhabita fegyveres csoportok felbukkanása nem javítja a helyzetet, éppen ellenkezőleg, kontrollálhatatlan vérontáshoz vezethet majd. Véleménye szerint legelőbb a rendvédelmi szervek háza táján kellene rendet tenni…

Antivahhabita csoportosulások már 2009-ben is hírt adtak magukról, Dagesztánban. Akkor a terroristák által meggyilkolt dagesztáni rendőrök rokonai ígértek vérbosszút a banditáknak, és ki is végeztek három muszlim szélsőségest.

 

(kommersant.ru)

 

Cimkék: vahhabiták, Kabard-Balkár köztársaság, Asztamir Mamisov
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat