OROSZVALOSAG.HU


Az orosz védelmi miniszter a Kuril-szigeteken 

  |  2011-02-07 13:51:11  |  
Kecskeméti Gábor

Az orosz védelmi miniszter a Kuril-szigeteken 

Hergelik a japánokat? 

 Az orosz védelmi miniszter a Kuril-szigeteken 

Február első hétvégéjén Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter orosz támaszpontokat látogatott meg, az elsősorban Japán által vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken. Tokió természetesen élénken tiltakozott a látogatás ellen.

Ötletszerű látogatásról aligha beszélhetünk, hiszen az elmúlt hónapokban már négy magas rangú orosz vezető kereste fel a szigeteket. A látogatási hullámot Dmitrij Medvegyev orosz elnök októberi látogatása nyitotta meg.

A japán diplomácia minden ilyen jellegű látogatást hevesen ellenez, hiszen a két ország között a második világháború óta csak fegyverszünet köttetett meg, s Japán a déli Kuril-szigeteket azóta is visszaköveteli. Ez alkalommal is berendelték Oroszország tokiói nagykövetét és kinyilvánították a látogatás miatti „mély sajnálatukat”, amit a „szerencsétlen körülmények” okoznak. Szeidzsi Maehara japán külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „hidegzuhanyként” érte országát Szergyukov látogatása. 

A hivatalos moszkvai válasz szerint őket kevéssé érdeklik az ilyen tiltakozások, mivel sem az államfőnek sem a kormány tagjainak nem kötelességük, hogy az állam határai között tett utazásaikat más országokkal tisztázzák.

Szergyukov Iturup és Kunasir szigetein kereste fel az ott állomásozó katonai hadosztályok törzsparancsnokságának kaszárnyáit és a katonacsaládok lakótelepét, s bejelentette, hogy a megkezdett haderőreformból az itt állomásozó csapatok sem maradnak ki, ami modernebb technikát és jobb fegyvereket jelent. A legkisebb szigetet, Sikotant csupán helikopterből tekintette meg a miniszter.

Ma Tokióban oroszellenes tüntetést rendeztek japán nacionalisták, visszakövetelve a szerintük Japánhoz tartozó szigetcsoportokat.

 

(aktuell.ru)

Cimkék: Anatalij Szergyukov, Kuril-szigetek
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat