OROSZVALOSAG.HU


Ötven öngyilkos merénylő várja a bevetést 

  |  2011-02-07 13:14:43  |  
Gyóni Gábor

Ötven öngyilkos merénylő várja a bevetést 

Véres évet ígérnek Oroszországnak a terroristák

 Ötven öngyilkos merénylő várja a bevetést 

 

2011. február 4-én egy észak-kaukázusi muszlim terrorszervezet videófelvételt tett közzé, amelyen Doku Umarov terroristavezér, és egy Szejfullah nevű öngyilkos terrorista (aki valószínűleg a domogyedovói terrorista támadás végrehajtója volt) Moszkvában végrehajtandó öngyilkos akciókról tesznek említést. A videóban Doku Umarov arról beszél, ötven öngyilkos merénylő áll készenlétben, akik a következő egy évben fognak terrortámadásokat végrehajtani Oroszországban. 2011 "a vér és a könnyek éve lesz" Oroszországban - fenyegetett Umarov. 

De vajon mit lehet tudni a „Rijad-asz-Szalihin” szervezetről, amely öngyilkos élő bombákkal félemlíti meg Moszkvát? Ennek próbált utánajárni az Agentura.ru, titkosszolgálatokkal foglalkozó portál.

A „Rijad-asz-Szalihin” („Az igazak kertjei”) a kaukázusi modzsahedeket tömörítő csoportosulások egyike. A terrorszervezetről az első információ 2002 őszéből való, Samil Baszajev 2006-ban likvidált csecsen terrorista említette őket egy levelében a Dubrovka utcai színház ellen végrehajtott támadás után. Eszerint a színházat a „Rijad-asz-Szalihin” terroristái foglalták el, túszul ejtve több száz nézőt. Baszajev levele szerint az „operáció” célja az volt, hogy véget vessen a „csecsen nép elleni genocídiumnak”, illetve annak demonstrálása, hogy az orosz hatalom habozás és irgalom nélkül likvidálja akár a saját állampolgárait is „Moszkva központjában vadállati módon.” További cél volt, hogy az oroszok is a saját bőrükön érezzék a háborút, melyet Oroszország robbantott ki, és „hogy visszatérjen a háború oda, ahonnan elindult.”

A terrorista szervezet vezetője Samil Baszajev volt, akit 2006 júliusában likvidáltak az orosz hatóságok. Baszajev halála után a szervezet a jelek szerint némileg megroppant, következő akciója a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij expressz fölrobbantása volt 2007 augusztusában. Baszajev likvidálása után a szervezet működésében jelentős változások következtek be. Tevékenységüket kiterjesztették az Észak-Kaukázuson túl Oroszország más muszlimlakta régióira is, például a Volga-Urál vidékre. Struktúrája megváltozott, a katonai formációkra emlékeztető mód helyett a terrorista szervezetek sajátos modelljére kezdett emlékeztetni (eszerint a különböző regionális szektorok, dzsamaatok léteznek, terrorista sejtekkel, melyek egy emír irányítása alatt állnak). Ideológiai síkon a szervezet már nem pusztán Icskéria (Csecsenföld) függetlenségéért, hanem az ún, „Kaukázusi Emirátus” megteremtéséért küzd.

2008-tól új lendületet vettek az öngyilkos támadások. 2008 novemberében az észak-oszétiai Vlagyikavkazban egy kisbuszban robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő nő, 12 ember meghalt. 2009 áprilisában Doku Umarov bejelentette, hogy a „Rijad-asz-Szalihin” szervezetét teljesen regenerálták, és húsz öngyilkos merénylő várja a bevetést.

A „Rijad-asz-Szalihin” azóta számos öngyilkos terrortámadásért vállalata a felelősséget. 2009 júniusában sikertelen merényletkísérletet hajtottak végre az ingus elnök, Jevkurov ellen; 2009 novemberében felrobbantották a Nyevszkij Expresszt; 2010 márciusában a moszkvai metróban hajtottak végre terrortámadást, 2010 szeptemberében egy vlagyikavkazi piacon robbantottak; és minden jel szerint ők állnak a domogyedovói öngyilkos merénylet mögött is.

Félő, a januári támadást a domogyedovói repülőtéren további öngyilkos terrorista akciók követhetik Moszkvában, vagy más oroszországi nagyvárosokban.

 

(agentura.ru)

 

Cimkék: Doku Umarov, észak-kaukázusi terroristák, Rijad-asz-Szalihin
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat