OROSZVALOSAG.HU


Medvegyev összehívta a Kreml válságértekezletét 

  |  2011-01-24 18:06:01  |  
Mezei Bálint

Medvegyev összehívta a Kreml válságértekezletét 

Ellenőrzés a moszkvai repülőtereken, a metróban és a kórházakban

Medvegyev összehívta a Kreml válságértekezletét Medvegyev összehívta a Kreml válságértekezletét 

Merénylet Moszkvában, a Domogyedovó repülőtéren – több, mint 30 halott, több tucatnyi sebesült – egy öngyilkos terrorista a csomagkiadó résznél robbantotta fel magát – Medvegyev: „Elfogjuk őket! – Ehhez különleges biztonsági intézkedésekre lesz szükségünk!” – Éjszakai ellenőrzések a főváros másik négy repülőterén, a metróvonalakon és a legforgalmasabb csomópontokon – Corriere della Sera, The Independent, La Repubblica

Moszkva – az orosz főváros legforgalmasabb repülőterén ma, 2011. január 24-én, helyi idő szerint 16 óra 32 perckor történt a robbanás. A pokolgép által okozott pusztításra jellemző, hogy a hatalmas csarnok tetejéről teljesen lelökte a havat. Az orosz forrásokra szorítkozó nemzetközi hírügynökségek 31 halottról és több, mint százharminc sebesültről számolnak be, akik közül legalább húszan válságos állapotban vannak. A mérleg már így is tragikus, de egybehangzó vélemények szerint a következő órákban tovább nő az áldozatok száma.

A feltételezhetően kaukázusi származású öngyilkos elkövető 5-7 kiló tritolnyi robbanóanyagot viselt ruhája alatt, melyet a csomagkiadó melletti VIP terem közelében, pontosan az Ázsia Café nevű étterem és kávézó tőszomszédságában hozott működésbe. A moszkvai ügyészség azonnali hatállyal megkezdte az ügy kivizsgálást és rendkívüli terrorista-ellenes nyomozócsoportot hozott létre. Máris körözés alá vettek három embert, akik hosszabb ideje éltek Moszkvában. Utóbbiak a rendőrség közlése szerint azért kerültek gyanúba, mert a kihelyezett térfigyelő kamerák rögzítették, ahogy a leszálló utasok számára fenntartott részen haladnak át egy olyan terület felől érkezve, ahol nincsenek fémdetektorok.

Medvegyev összehívta a Kreml válságértekezletét Medvegyev összehívta a Kreml válságértekezletét 

Az elsősegélyre érkező orvosi személyzet 20 mentőkocsival vonult ki a helyszínre, ahonnan öt fővárosi kórházba szállítják a sérülteket. A válságos állapotban lévőket Moszkva központi egészségügyi intézményébe vitték. Szemtanúk elmondása szerint a közép-európai idő szerint 14 óra 32 perckor bekövetkezett robbantás után sűrű füstfelhő lepte el a csarnokot, ahonnan vérző, megcsonkított, sokkos állapotban lévő sebesültek  próbáltak a kijárat felé menekülni. A rendőri erőknek a gyors evakuáció érdekében ki kellett törniük az érkező oldali terem egyik falát.

Egyes nemzetközi légitársaságok közleményei szerint este hét óra tájban a merénylet sújtotta zóna kivételével a teljes Domogyedovón helyreállt a forgalom, a normálisnak mondható légiközlekedés ismét beindult. Dmitrij Medvegyev államfő, aki elhalasztotta indulását a davosi világgazdasági fórumra, elnöki rendeletben erősíttette meg a többi légikikötő, elsősorban a moszkvai Vnukovo és Seremetyevó illetve a szentpétervári Pulkovo ellenőrzését. Medvegyev rögtön összehívta a Kreml válságértekezletét, ahol elismerte a terrorcselekmény tényét illetve ígéretet tett az elkövető kézre kerítésére és bebörtönzésére. „Szükséges, hogy egy különleges szükségállapot életbe léptetésével garantáljuk állampolgáraink biztonságát.” Eközben a rendőrség behívta a szabadnaposokat is, és megkezdte a vasúti állomások valamint a teljes moszkvai metróhálózat részletes átkutatását. Ráadásul az összes fővárosi kórházba ideiglenes védelmi erőként rendőralakulatokat vezényeltek.

Medvegyev összehívta a Kreml válságértekezletét 

A kevés megszólaló között volt Szergej Lavocskin, aki éppen kubai barátja érkezését várta a csarnokban. Állítása szerint sürgősségi alakulatokat látott, ahogy a vérző sebesülteket szállították ki a megtámadott terminálból.  „Egy óriási robbanást hallottam, majd láttam, ahogy műanyag darabok hullanak le a mennyezetről. Rögtön azután emberi sikoltásokkal lett tele a helyiség, és a benn lévők menekülni kezdtek” – nyilatkozta Lavocskin a Rosszija 24 hírtelevíziónak.  Hasonló értelmű interjút adott Mark Green, a British Airways utasa a BBC-nek, aki nem sokkal a terem elhagyása után hallotta a robbanást. „Szó szerint megrázott. Éppen a csomagjainkat raktuk be az autóba, amikor vészjelzések és szirénák sokasága lépett működésbe. Az emberáradat szinte azonnal kiömlött a bejáraton, többeket teljesen elborított a vér. Észrevettem egy férfit, aki farmert viselt, de a nadrágja végig fel volt hasítva a lágyékától a bokájáig. Egész altestét vér borította!” Green állítása szerint több ezer ember lehetett a terminálban a detonáció idején. Szófia Maljavina, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője este nyolc órakor már 35 halottról és több, mint 130 sebesültről adott tájékoztatást. Összesen 56 mentőautó érkezett a Domogyedovóhoz. „A repülőteret hatalmas füst borítja” – összegezte a látottakat a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A 30 éves Artyom Zsilenkov állítja: látta az egyik (?) merénylőt, miközben a váróteremben állt, egy ismerősét fogadva. „Láttam egy embert háttal állva a tömegnek, mely rokonaira, barátaira várt. Egyszer csak szembe fordult velük, és közéjük lépett. Abban a percben történt a robbanás is” – mondta az Itar Tass és az Interfax hírügynökségeknek. „A pokolgép a testére lehetett erősítve vagy a táskájában vihette. Engem két oszlop mentett meg, mely jobbról és balról is közrefogott.” Véleménye szerint az áldozatok többsége az utasok és a közelükben parkoló taxisok közül került ki. Utóbbiak nagy része engedély nélkül dolgozott a repülőtér drosztjain. Az előzetes hírek szerint az elkövető „30-35 év körüli arab kinézetű férfi” lehetett. (Legfrissebb információ: megtalálták a feltételezett öngyilkos robbantó fejét.)

A Brüsszelből és Londonból érkező gépek alig fél órával a detonáció előtt landoltak, ahogy a Görögországból, Egyiptomból valamint Ukrajnából közlekedő járatok. A British Airways egyik moszkvai gépe a robbantás hírére visszafordult Londonba. A robbanás a legnagyobb forgalom idején következett be. Éppen 30, köztük 15 nemzetközi járat kért le- illetve felszállási engedélyt. 

Ez az első alkalom, hogy a terroristák egy moszkvai repülőteret támadtak meg. A legutóbbi robbantásos merényletet tavaly márciusban követték el az orosz metropolisz metróhálózatában, a Lubjanka állomáson, éppen az FSZB központja alatt. A másik bomba 40 perccel később lépett működésbe a Gorkij Park melletti Park Kulturi megállóhelyen.  Akkor két kaukázusi nő – egyikük egy 17 éves özvegy - robbantott, 40-en haltak meg. Mindkét elkövető egy észak-kaukázusi fundamentalista iszlám csoporthoz tartozott. A Kreml és az FSZB ellenakciója nyomán megölték Szaid Burjackit és az egyiptomi származású Szaif Iszlam terrorista vezéreket. Ugyanakkor továbbra is hiába kutatják Doku Umarovot, aki a márciusi robbantásokat is magára vállalta. Umarov szűk egy éve ígéretet tett, hogy a központi vezetés elleni támadások tovább folytatódnak, immár Moszkvában, az orosz állam szívében   

A merénylet körülményei, a terroristák módszerei mind a kaukázusi szálat erősítik. Ingusétiában, Dagesztánban és Csecsenföldön mindennaposak a rendőri erők elleni támadások. A két csecsen háború (1994-1996 illetve 1999-2005) szította feszültségek még most sem ültek el. A napokban idegengyűlölő, szélsőjobboldali csoportok kaukázusi kinézetű, békés állampolgárokat támadtak meg szerte a Föderációban, de különösen Moszkvában.  

A Domogyedovó repülőtér Moszkva legforgalmasabb légikikötője. 2010-ben 22 millió utas fordult meg itt. A fővárostól 22 kilométerre, délkeletre található, és 1965-ben adták át. 2003-ban avatták fel az új irányító tornyot, mely óránként 70 le- és felszállást képes kezelni, vezényelni. A Domogyedovót éppen fejlesztik, tekintettel a 2018-as labdarúgó világbajnokságra. A T3-as terminál elkészültével az éves utasforgalom 24-28 millió főre nőhet. A repülőtér hivatalos honlapja szerint jelenleg 77 légitársaság 241 belföldi és nemzetközi járatot üzemeltet a Domogyedovón.                 

Cimkék: Domogyedovó, csecsen, kaukázusi, robbantás, öngyilkos robbantó, merénylő, merénylet, Seremetyevó, Vnukovó, Medvegyev, Putyin
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat