OROSZVALOSAG.HU


Medvegyev a Kuril-szigetekre utazik

  |  2010-10-04 15:19:36  |  
Mezei Bálint

Medvegyev a Kuril-szigetekre utazik

Tokió 65 év után is igényt tart négy nagyobb szigetre 

Medvegyev a Kuril-szigetekre utazikMedvegyev a Kuril-szigetekre utazik 

Medvegyev bejelentése: Hamarosan a Kuril-szigetekre látogat

Az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán határán húzódó 56 tagú vulkanikus szigetcsoport 4 darabjának birtoklásáról szóló vita 65 éve lezáratlan.

A két ország közti nézeteltérés immár a második világháború lezárása óta nem teszi lehetővé a békekötést.  

Moszkva - Dmitrij Medvegyev az Orosz Föderáció elnöke korábbi, augusztus végi előzetes bejelentésének megfelelően a napokban a távol-keleti Kuril-szigetekre látogat. Medvegyev tegnap (október 3.) óta a Kamcsatka-félszigeten tartózkodik, és innen kell át a majd’ 1300 kilométer hosszú szigetcsoportra, melynek hovatartozása 1945 óta heves viták tárgyát képezi Moszkva és Tokió között.

„Semmilyen különös oka nincs a látogatásomnak. Most éppen nagyon rossz idő van az Ohotszki-tengeren, de ennek ellenére rögtön útra kelünk” – válaszolt a Kreml ura a térségben tartózkodó újságírók kérdéseire, tudósított az Itar-Tass hírügynökség. 

A második világháborúban, a szövetséges, antifasiszta hatalmak megállapodásainak értelmében a Szovjetunió, miután térdre kényszerítette a náci Harmadik Birodalmat, 1945 augusztusában a Japán Császárság ellen fordult. A Malinovszkij és Mereckov marsallok vezette csapatok gyors csapásokkal megsemmisítették a kontinentális japán seregeket, és még adott hó 18-án megszállták a Kuril-szigeteket is.

A San Franciscó-i egyezmény értelmében a Szovjetunió 1951-ben hivatalosan is visszavette a teljes szigetcsoportot és Szahalin déli részét, melyeket az 1904/1905-ös háborúban veszített el. Tokió ellenben továbbra is igényt tart négy nagyobb szigetre, míg Moszkva minden határrevíziót elvből elutasít. Bár az orosz-japán gazdasági kapcsolatok reneszánszukat élik, a területi vita okán formálisan továbbra is fegyverszünet és nem békeszerződés szabályozza a két nagyhatalom viszonyát.

(RIA Novosztyi, Corriere della Sera)       

Cimkék: Medvegyev, Kuril-szigetek, Ohotszki-tenger, Japán, Tokió, Moszkva, Kamcsatka, 1945, San Francisco-i egyezmény, 1951, 1904/1905-ös háború, Szahalin
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat