OROSZVALOSAG.HU


Jurij Luzskov leváltásáról és az intrikákról

  |  2010-10-04 14:40:48  |  
Gyóni Gábor

Jurij Luzskov leváltásáról és az intrikákról

A hatalomnak olyan polgármester kell Moszkvában, aki "szállítja" a szükséges eredményeket - állítja Luzskov

Jurij Luzskov leváltásáról és az intrikákról

Leváltása után elsőként adott interjút Jurij Luzskov egykori moszkvai polgármester a The New Times című ellenzéki orosz lapnak.

A Moszkvát 18 évig irányító egykori polgármester elmondta, leváltása a közeledő 2011-2012-es választásokkal van összefüggésben. Luzskov szerint ugyanis a 2011-es Duma, majd a 2012-es elnökválasztásokon Moszkvának úgy kell szavaznia, ahogy azt a legfelsőbb vezetés akarja, olyan polgármester kell tehát, aki képes szállítani az elvárt eredményeket 2011-ben, „és ami a legfontosabb, biztosítani a 2012-es választásokat.”

Hasonló nyilatkozatot tett korábban, még a leváltás előtt Luzskov nagytekintélyű felesége, Jelena Baturina, aki szerint Medvegyev elnök környezetében tartanak attól, hogy Luzskov 2012-ben a jelenlegi elnök helyett inkább Putyint fogja támogatni.

A volt polgármesternek meggyőződése: leváltásának semmi köze a himki erdőn átvezető autópálya botrányához, a nyári láptüzek következményeihez, vagy felesége kétes üzleti ügyeihez. Luzskov elmondta: konkrétan semmit nem fogalmaztak meg ellene leváltásának okaként.

Jurij Luzskov rendkívül élesen bírálta az orosz hatalmi pártot, az Egységes Oroszországot (JeR), amelynek ő maga is egyik vezető politikusa volt még nemrég. A volt moszkvai polgármester szerint a JeR nem több, mint „szolgálóleány”, amelynek gyakran adnak „helytelen megbízásokat”. Véleménye szerint a JeR engedelmesen bólogatva pusztán végrehajtója a felülről érkező utasításoknak.

Luzskov elmondta: nem fogja elhagyni Oroszországot, és új politikai mozgalmat alapít. A politikus elsősorban az értelmiségiek és a nyugdíjasok támogatására számít.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/10/04/jurij-luzskov-levaltasarol-es-az-intrikakrol/

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat