OROSZVALOSAG.HU


Rómában mindenki tankolna a Lukoilnál? 

  |  2010-09-28 16:20:58  |  
Mezei Bálint

Rómában mindenki tankolna a Lukoilnál? 

Az AS Roma szurkolói szívesen látnák Leonyid Fedunt 

Rómában mindenki tankolna a Lukoilnál? Rómában mindenki tankolna a Lukoilnál?  

Leonyid Fedun szeretné megvenni az AS Romát – még minden lehetséges - de semmi sem biztos

Az olasz calciomercato.com szakportál interjút készített Andrej Gyedovval, a Lukoil vételi szándékát megszellőztető lifenwes.ru munkatársával. Bár az örök város polgármestere által is favorizált UniCredit csoport pillanatnyi lépéselőnyhöz jutott, az orosz tőkebevonás nem került le végleg a bordó-sárga klub közgyűlési napirendjéről.

„A legnagyobb orosz vállatok immár másfél éve élénken érdeklődnek az AS Roma tulajdonosi hátterének átalakítását illetően. Az igazi mamutok közül a Lukoilt is alelnöklő oligarcha, Leonyid Fedun tűnik igazán kitartónak. Miként saját maga is bevallotta, komolyan gondolja, hogy megvásárolja az olasz egyesületet.”

Tekintve, hogy Fedun egyben a Szpartak Moszkva tulajdonosa is, adott esetben nem kellene-e megválnia az orosz klubtól?

„Egészen biztosan nem kerülne sor ilyen lépésre, hiszen nem ő venné meg a Romát, hanem egy külön erre a célra létrehozott konzorcium ütné nyélbe az üzletet. Szó sincs érdekütközésről.” (Hasonlóra már láttunk példát, elég, ha a londoni elitklub, a Chelsea és a szintén Roman Abramovicshoz köthető CSZKA Moszkva Bajnokok Ligájában játszott mérkőzéseire gondolunk. – a ford.)

Fedun már jelezte vételi szándékát a (klub adósságát kezelő) Rothschild Bankház felé, vagy még vár ezzel a bejelentéssel?

„Egyenlőre még minden csak elméleti konstrukció. Mihelyst megtörténnek az első konkrét lépések az ügyben, mindent tisztábban fogunk látni. Most csupán egy eshetőségről beszélünk. Fedun érdekelt a Roma értékesítésében, de akkor tudunk bizonyosat állítani, ha már hivatalosan is a klub 100 százalékos tulajdonosává vált.”

Fedunon kívül, más fontos oroszországi, gazdasági-közéleti személyiség is érdekelt a transzferben?

„Nem, mindössze a Lukoil alelnökéről tudunk. Egyedül ő beszélt nyíltan jövőbeni terveiről. Igaz, bár mondták ki, de a többi meghatározó cég továbbra is figyelemmel követi az AS Roma sorsát, és még nem vetették el részvételük lehetőségét az adásvételben.”

Egyes olasz politikai csoportosulások még megakadályozhatják a Lukoil római tulajdonszerzését. Hogyhogy nem kerültek még felszínre a nyilvánvaló ellentétek?

„Senki se mondta, hogy egyszerű lesz. Mindenképpen tárgyalni kell a Rothscilddal és az UniCredittel a klub előtt görgetett hatalmas adóság csökkentéséről. Bár maga a Lukoil közvetlen módon nem érintett az üzletben, rengeteg itáliai érdekeltséggel bír. Ha végül nem is tudnák felvásárolni az egyesületet, az orosz olajipari vállalat továbbra is a rómaiak rendelkezésére állhat, mint főszponzor.” 

Miután Leonyid Fedun és a Lukoil bejelentette vételi szándékát, a „megváltás” híre futótűzként terjedt a római szurkolók között. Az orosz olajmágnás érkezését a helyi rádió szinte kész tényként kezelte, mégis a szimpatizánsok többsége sikerrel őrizte meg objektivitását.

Marco persze nem tartozik közéjük: „Fedun a világ egyik leggazdagabb embere. Ha megvásárolná a klubot, nemzetközi szinten is jelentős csapattá válhatnánk.”  

Társával ellentétben Federico inkább egy olasz tulajdonost látna szívesen: „Még reménykedek Francesco Angelini (a gyógyszeriparban érdekelt Gruppo Angelini főrészvényese) érkezésében, hiszen gazdag, és szíve közismerten az AS Romáért dobog. Ennek ellenére, ha az orosz olajmágnás lenne a befutó boldog lennék. A fontos az, hogy áldozzon közös szenvedélyünkre, a futballra.” 

Egy harmadik romanista, Angelo meglehetősen szkeptikusan beszél szeretett klubja jövőjéről: „Mi már hallottunk mindent. Volt, hogy az albánok vagy éppen az arab sejkek vásárolnák ki a Sensi családot, most meg itt ez az orosz milliárdos. Még mindig csalódott vagyok amiatt, hogy Soros György kísérlete annak idején meghiúsult. Jobb inkább várni, csak az első valódi lépések után lehetünk biztosabbak a sikerben. Feduné ráadásul a Szpartak Moszkva is. Szerintem a klub sosem lesz egy külföldi vállalkozóé. Ez a legnagyobb baj.”

Franco rövidre fogja: „Jól jönne Fedun, de most koncentráljunk a Bajnokok Ligája csoportmeccseire és a bajnokságra. Mentsük meg a jelent!”

Végül Marcello öntötte szavakba a Roma szurkolóinak csalódottságát, a klubot körülvevő bizonytalanságot: „Úgy gondolom, hogy jelenleg az egyetlen reális ajánlat Angeluccié. De remélem, a bankok nem adják oda neki a csapatot. Ő egy újabb szerencselovag.”

Cimkék: AS Roma, UniCredit, Lukoil, Leonyid Fedun, Rotschild, Róma
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat