OROSZVALOSAG.HU


Medvegyev menesztette Luzskovot

  |  2010-09-28 09:00:41  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev menesztette Luzskovot

Az orosz elnök első valódi politikai lépése? 

 Medvegyev menesztette Luzskovot

 

Bevégeztetett. A hetek óta szappanoperszerűen húzódó Luzskov-ügy a moszkvai polgármester menesztésével ért véget.

Még szeptember elején az orosz Elnöki Adminisztráció egyik meg nem nevezett munkatársa bírálta a moszkvai városvezetést, az NTV csatorna pedig leleplező filmet közölt Luzskov polgármester és felesége, Jelena Baturina üzletasszony kétes üzelmeiről, amit más, Luzskovot bíráló tényfeltáró filmek is követtek.

A Luzskov-ügy már több mint két hete az orosz politikai élet központjában áll, az egyik legbefolyásosabb orosz politikus eltávolítása egyfajta szakítópróbának tetszett Dmitrij Medvegyev elnök politikája szempontjából.

Jurij Luzskov a múlt hetet Ausztriában töltötte szabadságon, hétfőn munkába állt, kijelentve, hogy nem kíván önként megválni pozíciójától.

Dmitrij Medvegyev végül az államfői bizalom elvesztésének indokával ma fölmentette Jurij Luzskovot a polgármesteri tisztség ellátása alól. A polgármesteri teendőket Vlagyimir Reszin fogja ellátni.

Jurij Luzskov 1992 óta volt Moszkva első embere, az egyik legbefolyásosabb orosz politikus leváltásával – Sajmijev, Rahimov és mások után - újabb tekintélyes regionális vezető távozik az orosz közéletből. Az Egységes Oroszország hatalmi párt – amelynek Luzskov egyik alapítója – sajnálkozását fejezte ki a moszkvai polgármester leváltása miatt.

Borisz Nagyezsgyin, a „Jó ügy” párt politikai tanácsának tagja szerint Luzskov „kegyetlen, demonstratív” leváltása Dmitrij Medvegyev elnök első reális politikai lépésének tekinthető.

 

(Echo Moszkvi)

 

Cimkék: Jurij Luzskov
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat