OROSZVALOSAG.HU


Lassú kínai expanzió Szibériában

  |  2010-09-23 12:42:55  |  
Gyóni Gábor

Lassú kínai expanzió Szibériában

Oroszok adják a nyersanyagot, kínaiak a technológiát

Lassú kínai expanzió Szibériában

Éppen egy évvel ezelőtt, 2009. szeptember 23-án kötötte meg Moszkva és Peking azt a megállapodást, amely az orosz Távol-Kelet és Szibéria közti együttműködés körvonalait határozza meg.

Az együttműködést meghatározó szöveg, amely 2018-ig bezáróan jelöli ki a kooperáció kereteit, a Nyezaviszimaja Gazeta értékelése szerint „megdöbbentően koloniális jellegű”.

Az össze közös projekt, amely orosz területen valósul meg, a nyersanyagkitermelésen alapul, az orosz területen kitermelt nyersanyagok (réz, ólom, titán) feldolgozása pedig Kínában zajlik. Ráadásul azokban a feldolgozóüzemekben, amelyek mégis Oroszországban létesülnek, az alkalmazottak 50 %-nak kínainak kell lennie. Kínaiak fogják modernizálni a távol-keleti orosz repülőtereket, kínai technológiával fognak utakat és hidak épülni az Amur folyón.  

Tehát ezen együttműködési program alapján a kínaiak orosz nyersanyagok felhasználásával futtathatják fel saját iparukat az ország északi régiójában, ráadásul ilyetén módon egy államközi szerződés ad lehetőséget arra, hogy kínai munkásokkal töltsék fel az oroszországi gyárakat.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Kína, Szibéria
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat