OROSZVALOSAG.HU


Füstbe ment dollármilliárdok

  |  2010-08-10 08:35:50  |  
Vértes Judit

Füstbe ment dollármilliárdok

Fulladozik Moszkva és a gazdaság

Füstbe ment dollármilliárdok

 

Az előzetes becslések szerint 15 milliárd dollár veszteséget jelent Oroszország számára a több mint egy hónapja tartó rendkívüli időjárás, ami a GDP szám visszaesésében is érzékelhető. És ez az összeg csak a gazdaságot ért közvetlen károkat és az abból adódó rövidtávú következményeket érinti. Más számításokba egyelőre senki nem mer bocsátkozni. Hivatalos adatok csak 2010 végén várhatók.

Az időleges gabonaexport-tilalomból származó profitkiesés már most 3 milliárd dollárt tesz ki. Ennek velejárója az árak megugrása és a nyomában járó infláció is. Ha folytatódik ez a tendencia, 2010-ben akár a 9,5%-ot is elérheti az infláció mértéke.

Füstbe ment dollármilliárdok

A moszkvaiak számára azonban nagyobb aggodalomra ad okot az a tény, hogy a számok bűvöletében élő közgazdászok fejtegetései mellett szinte alig esik szó arról, milyen módszerrel próbálják helyreállítani a megkérdezettek 14%-a által katasztrofálisnak mondott környezetet. Mivel az erdőtelepítésnek nincs közvetlen haszna a gazdaságra nézve, félő, hogy az erdőtüzek után maradt immáron üres területeket eladják ingatlan befektetőknek, akik megfelelő szabályozás és törvények híján helyreállítás helyett a jövedelmezőbb építkezést fogják választani ezzel is rontva a nagyvárosok életminőségét.     

 

Forrás: www.kommmersant.ru

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat