OROSZVALOSAG.HU


Putyin nyerné az elnökválasztásokat

  |  2010-08-03 11:14:27  |  
Gyóni Gábor

Putyin nyerné az elnökválasztásokat

Medvegyev tekintélye is növekszik

 Putyin nyerné az elnökválasztásokat

A Levada Központ orosz közvéleménykutató intézet júliusban készített felmérése szerint, ha most vasárnap lennének az elnökválasztások Oroszországban, azokat Vlagyimir Putyin nyerné.

A jelenlegi orosz miniszterelnökre a megkérdezettek 27 %-a szavazna, míg a hivatalban lévő elnökre, Dmitrij Medvegyevre csak 20 %. Mögöttük jócskán lemaradva, teljesen esélytelen pozícióban található a kommunista Gennyagyij Zjuganov (4 %) és a nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij (3 %).

10 % nem menne el szavazni, viszont igen nagy, 35 % a bizonytalanok aránya.

Ezek az adatok nem jelentenek áttörést a korábbi felmérésekhez képest, januárban nagyjából hasonló arányokat mutattak ki (igaz, Medvegyev támogatottsága némileg emelkedett, 17-ről 20 %-ra).

Noha még mindig sokkal többen gondolják azt, hogy a reális hatalom Putyin kezén van (28 %), szemben Medvegyevvel (13 %), fél év alatt jelentősen nőtt azok aránya, akik szerint a „tandem” mindkét tagja egyenlő hatalommal bír (39 %-ról 50 %-ra), ez Medvegyev presztízsének néminemű emelkedését bizonyítja.

Sokkal látványosabb a jelenlegi elnök előretörése arra a kérdésre válaszolva: „Ön szerint Dmitrij Medvegyev önálló politikát folytat, vagy Vlagyimir Putyin és környezete ellenőrzése alatt cselekszik?” Noha csak 36 % szerint van Medvegyevnek önálló politikája, 49 % szerint pedig Putyin és környezete irányítja őt, májusban még 19-68 volt ez az arány. Jelentősen csökkent azok aránya is, akik szerint Medvegyev Putyin politikája semmiben nem tér el az előző elnök által folytatott kurzustól (40 %-ról 19 %-ra).

Közben a ciklusa félidejét már maga mögött hagyó Dmitrij Medvegyev tegnap egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, még nem tudja, 2012-ben ki lesz a hatalom jelöltje az elnökválasztásokon: „Lehet, hogy Medvegyev, lehet, hogy Putyin, de az is lehet, hogy egy harmadik személy” – fogalmazott homályosan az orosz államfő.

 

(levada.ru, gazeta.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat