OROSZVALOSAG.HU


Feltartóztathatatlanok az erdőtüzek

  |  2010-08-02 09:43:04  |  
Seszták Sándor

Feltartóztathatatlanok az erdőtüzek

Már 40 halottja van a természeti csapásnak Oroszországban

 Feltartóztathatatlanok az erdőtüzek

 

 

A legfrissebb adatok szerint az erdő- és tőzegtüzek áldozatainak száma Közép-Oroszországban elérte a 40 főt.

Négy áldozat holttestét a leégett házak romjainak eltakarítása során találták meg a Rjazany megyei Szvezsenykoje faluban. Korábban öt ember halt meg Voronyezs megyében, hét Moszkva megye Luhovec kerületében, és kilenc Nyizsnyij Novgorod megye Viksza kerületének három településén. Több mint negyven sérült súlyos állapotban fekszik kórházban.

Nyizsnyij Novgorod, Voronyezs, Rjazany és Moszkva megyékben nagyméretű erdőtüzek pusztítanak, többségükben lakott területek közelében. Erdők és egész falvak állnak tűzben. Több mint 1100 épület megsemmisült és 2000-nél is többre tehető a fedél nélkül maradt emberek száma. A példa nélküli hőségen és szárazságon sok megyében a szél is közrejátszik a tűz terjedésében.

Péntek óta a katonaság is segíti a helyi tűzoltási munkálatokat.

„Az elnök utasította a Honvédelmi Minisztériumot, hogy minden szükséges erőt mozgósítson a tűz megfékezésének érdekében”, - jelentette be az orosz elnöki sajtószóvivő, Natalja Tyimakova. Az orosz kormány egy speciális csoportot hoz létre, mely a megyékben történt tűzkárok felszámolásával és kártérítések kifizetésével fog foglalkozni, jelentette be Vlagyimir Putyin miniszterelnök, a Nyizsnyij Novgorod megyei események helyszínén.

Az orosz kormányfő rendeletet írt alá 5 milliárd rubel értékű segély eljuttatásáról az érintett régiók számára és bejelentette, hogy az áldozatok fejenként 200 ezer rubel értékű kártérítést kapnak. A katasztrófában elhunytak családjainak egy-egy millió rubelt ígért. A vezetés emellett azt is megígérte, hogy minden leégett házat újjáépítenek az év végéig. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a helyzet egy egész sor régióban bonyolult, de különösen nehéz Nyizsnyij Novgorod, Rjazany és Voronyezs megyékben.

Voronyezsben jótékonysági gyűjtés indult az áldozatok megsegítésére.

Az Orosz Ügyészi Hivatal Nyomozóbizottságának vezetősége a tüzekkel kapcsolatban folyamatos vizsgálatot rendelt el, adta a „Novosztyi” orosz hírügynökség tudtára Vlagyimir Markin, a Nyomozóbizottság hivatalos szóvivője. Elmondása szerint az ellenőrzés során „kiértékelik hivatalos személyek azon cselekedeteit vagy mulasztásait, amelyek a súlyos következményeket okozhatták”. A mulasztást elkövető vezetőket elbocsátják. 

Voronyezs közelében csütörtökön keletkezett erdőtűz. A „Novosztyi” orosz hírügynökség szerint a tűz itt 3000 hektárra terjedt ki. A tűz hamarosan lakóépületekre is átterjedt, mintegy 100 ember sérült meg, közülük több mint húszat kórházba szállítottak. Több száz ház leégett, sokan fedél nélkül maradtak.

Az „AvtoVAZ” cég sajtóirodája arról számolt be, hogy a hőség miatt egy hétre leállítják a termelést Togliattiban. Az autógyártás augusztus 2-8. között lesz felfüggesztve.

A leállás ideje alatt a munkások bérük kétharmadát fogják kapni. A gyár összes munkavállalója szabadságot kap, „kivéve a termelés biztosításáért felelős munkatársakat”, - szerepel a sajtószolgálat nyilatkozatában.

(bbc.co.uk, rian.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat