OROSZVALOSAG.HU


Példátlan fenyegetés, gyorsuló eszkaláció

  |  2024-05-06 23:13:50  |  
Oroszvalóság Admin

Példátlan fenyegetés, gyorsuló eszkaláció

Moszkva már nem tekinti tárgyalópartnernek az ukrán vezetést

Példátlan fenyegetés, gyorsuló eszkaláció

 

Az orosz hatóságok hivatalosan is körözést adtak ki Volodimir Zelenszkij jelenlegi és Petro Porosenko volt ukrán elnökök, valamint a 2014 utáni ukrán felsővezetés számos tagja ellen, mint például Arszen Avakov volt belügyminiszter, Pavel Klimkin volt külügyminiszter, Volodimir Hrojszman volt miniszterelnök, Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács volt titkára ellen. Ez a lépés azt jelzi, hogy Moszkva nem tekinti tárgyalópartnernek a 2014 utáni ukrán vezetést.


Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint ha a nyugati országok katonákat küldenek Ukrajnába, az nyílt háborút és „világkatasztrófát” jelentene.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a taktikai atomfegyverrel történő orosz hadgyakorlatok arra válaszul születtek, hogy egyes nyugati országok felvetették csapatok küldését Ukrajnába.

Május 6-án bekérették az orosz külügyminisztériumba a francia és az angol nagykövetet. Az orosz külügy hivatalosan is megfenyegette Londont, hogy területe célponttá válhat, ha brit fegyverekkel mérne csapást az ukrán hadsereg Oroszországra. David Cameron brit külügyminiszter a napokban azt a kijelentést tette, hogy Ukrajnának joga van brit fegyverekkel támadni Oroszországot. Most fordult elő először, hogy Moszkva hivatalosan is csapással fenyegetett meg egy nyugati országot.

Szintén orosz külügyi közlés szerint atomfegyver bevetésére alkalmas eszközöknek tekintik azokat az F-16-os vadászgépeket, melyek esetleg megjelennek Ukrajnában.

Az orosz csapatok elfoglalták Szolovjevo települést Donyeck megyében és Kotljarovka falut Harkov megyében.


Május 9-én Moszkvában a Győzelem napi parádén Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Kuba, Laosz, Bissau-Guinea vezetői vesznek majd részt.

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat