OROSZVALOSAG.HU


Kazahsztán stratégiai partner

  |  2014-06-03 15:58:49  |  
Oroszvilag.hu

Kazahsztán stratégiai partner

Közvetlen légijáratot szorgalmaznak Budapest és Asztana között

 Kazahsztán stratégiai partner

Kazahsztán Magyarország stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság negyedik ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Elmondta, hogy a bizottság ülésének napirendjén a gazdasági együttműködés aktuális, kiemelt témakörei szerepeltek, így például  a mezőgazdaság és agráripar, az energetika, a közlekedés, az egészségügy, az innováció, az önkormányzati együttműködés.

 

A miniszter kiemelte: tavaly Kazahsztán volt Magyarország 3. legnagyobb külkereskedelmi partnere a FÁK országai között, az áruforgalom meghaladta a 261 millió dollárt, 6,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a magyar kivitel 34,3 százalékkal nőtt és 210 millió dollárt ért el.

A kormányközi bizottság ülésén a kazah küldöttséget Jerbolat Doszajev, a Kazah Köztársaság gazdasági és költségvetés-tervezési minisztere vezette, aki egyben a bizottság társelnöke is.

Az ülés eredményeként két megállapodást is aláírtak, a növényvédő szerek exportjáról a kazah Astyk Service és a magyar Peters and Burg Kft. képviselői 3,9 millió dollár értékben, illetve együttműködési megállapodás jött létre a Kazah Jogi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem között közös kutatásról és oktatásról. Ennek keretében a két egyetem a jövőben több cserediákot és tanárt fogad, bővíti a kutatási együttműködését és a tudományos információcserét.

Varga Mihály rámutatott: a hazai építőipari vállalkozások a 2017-es asztanai expo előkészítésében, az épületek megtervezésében, kivitelezésében is részt vehetnek, és az expóhoz kötődő városi infrastruktúra-fejlesztésekbe is bekapcsolódhatnak.

Kiemelte: az ülésen a kazah delegációval egyetértettek abban, hogy a kereskedelmi, gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok bővítéséhez szükséges a hatályos kétoldalú légiközlekedési megállapodás korszerűsítése, s mindkét fél szorgalmazza a közvetlen légi járat beindítását Budapest és Asztana között.

 

(kormany.hu)

Cimkék: Kazahsztán, Budapest, Asztana, Magyarország, Varga Mihály,
Országok: Kazahsztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat