OROSZVALOSAG.HU


Visszavonták a kisebbségi nyelvtörvényt!

  |  2014-02-23 13:57:37  |  
Gyóni Gábor

Visszavonták a kisebbségi nyelvtörvényt!

Rossz hír a magyaroknak.  A Régiók Pártja elfordult Janukovicstól

 Visszavonták a kisebbségi nyelvtörvényt!

Az új hatalmi helyzetben az első intézkedések egyikeként az ukrán parlament visszavonta a kisebbségek – köztük a magyar kisebbség - hivatalos nyelvhasználatát lehetővé tévő, 2010-ben elfogadott nyelvtörvényt. Erre szavazott ma a Radában jelenlévő 334 képviselőből 232. Ezzel az orosz nyelv Ukrajnában elveszti regionális nyelvi státuszát. A moszkvai kommentár azonnal megérkezett. Leonyid Szluckij, a Duma FÁK ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke szerint a kisebbségek számára kedvező nyelvtörvény visszavonása "negatív szignál". Oroszország mindenesetre segítséget fog nyújtani azoknak a családoknak, akik ragaszkodnak az orosz nyelvhez. 

Közben a Régiók Pártja közleményt adott ki, melyben elhatárolódott Viktor Janukovics leváltott elnöktől, a párt vezetőjétől. A közlemény szerint Ukrajna becsapott és kifosztott ország, Ukrajnát elárulták és embereket homlokkal egymásnak lökték. „Minden felelősséget ezért Janukovics és közvetlen környezete visel.”

A Régiók Pártja elítéli a gyilkosságokat, azt a politikát, amely üres kasszát, óriási adósságokat hagyott örökül hátra, melynek révén Ukrajna a szakadás szélére került, s a „szuverenitásától megfosztott” ország lett. A közlemény szerint Régiók Pártját túszul ejtette Janukovics környezete. A párt elítéli Janukovics „gyáva menekülését.”

A leváltott elnök tartózkodási helye ismeretlen azóta, hogy Donyeckből el akart menekülni repülőgépen, ám iratok hiányában nem engedték felszállni. A Rada Alekszandr Turcsinovot (Batykivscsina) választotta ideiglenes elnökké.

 

 

(partyofregions.ua, Echo Moszkvi) 

Cimkék: Régiók Pártja, Janukovics, Ukrajna, nyelvtörvény
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat