OROSZVALOSAG.HU


A visegrádiak Moldova EU-integrációja mellett

  |  2014-01-25 08:24:48  |  
Oroszvilag.hu

A visegrádiak Moldova EU-integrációja mellett

Intő jel, ami Ukrajnában zajlik

 A visegrádiak Moldova EU-integrációja mellett

A visegrádi országok (V4) elkötelezettek Moldova európai integrációja mellett, amelynek most, az ukrajnai események tükrében még nagyobb figyelmet kell szentelni - mondta pénteken telefonon az MTI-nek Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója.

Takács Szabolcs a V4 soros elnökségét június 30-ig ellátó Magyarország képviseletében, az országcsoport többi külügyi politikai igazgatójával együtt kereste fel a Moldovai Köztársaságot. A kétnapos látogatás jelentőségét az adta, hogy a november végén Vilniusban megtartott keleti partnerségi csúcstalálkozó Ukrajnával ellentétben Moldova vonatkozásában siker volt: a chisinaui kormány képviselői - Grúziával együtt - parafálták az Európai Unió (EU) társulási és szabadkereskedelmi megállapodását. A politikai igazgató szerint most arra kell koncentrálni, hogy a szerződést mielőbb aláírják a felek, s a V4 - az elmúlt 20 év tapasztalatainak megosztásával, a politikai-társadalmi-gazdasági fejlődés tekintetében történt változások ismertetésével - e folyamat felgyorsításában igyekszik közreműködni.

Takács Szabolcs elmondta, hogy ennek a törekvésnek a jegyében találkoztak a moldovai kormány vezetőivel, köztük Natalia Gherman külügy-és európai integrációs miniszterrel, Eugen Carpovval, a Dnyeszteren túli terület reintegrációjáért felelős miniszterelnök-helyettessel, Igor Corman házelnökkel, Iulian Grozával, az európai integrációs ügyekért felelős külügyminiszter-helyettessel, valamint a parlamenti ellenzék képviselőivel is, köztük Vlad Filat volt kormányfővel, a Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) elnökével is. A politikai igazgató közölte, hogy tárgyalópartnereiknek bemutatták az EU-hoz való közeledés előnyeit. 

Takács Szabolcs elmondta, hogy moldovai látogatásuk során találkoztak még az 1994-ben megalakult gagauz autonóm tartomány kormányzójával, s a vele folytatott eszmecsere különösen hasznos volt abból a szempontból, hogy egy működő autonómiamodellről tájékozódhattak. Ezenkívül felkeresték a Moldovától az 1990-es évek elején elszakadt, és függetlenségét kikiáltó Dnyeszteren túli területet is, amelyre a kelet-európai ország továbbra is saját részeként tekint, szuverenitását pedig nem ismeri el a világon senki. A V4 delegációja a terület képviselőivel találkozva hangsúlyozta: az országcsoport Moldova függetlenségében és területi integritásában érdekelt, és nem támogat semmiféle szeparatista törekvést. Arra kérték a Dnyeszteren túliakat, hogy tegyék intenzívebbé a Moldovával fennálló konfliktus rendezését, amelyben egyébként egy 5+2-es (Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna, EU, EBESZ, valamint a két szembenálló fél) nemzetközi csoport is részt vesz.

A politikai igazgató reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mielőbb teljesülnek azok a feltételek, amelyek a Moldova és EU közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás aláírásához szükségesek, amelyre véleménye szerint még az ősz folyamán sor kerülhet. Mint hangsúlyozta, Moldova jó úton jár és megvan az egyezmény támogatottsága is, de ha rövid időn belül nem történnek lépések a közeledési folyamatban, és Chisinau nem kap pozitív üzenetet, akkor változhat ez a helyzet. Erre a veszélyre jól rávilágítanak az ukrajnai események is - tette hozzá.

 

 

(kormany.hu)

Cimkék: Moldova, Ukrajna, visegrádi országok, V4,
Országok: Ukrajna Moldova
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat