OROSZVALOSAG.HU


A visegrádi országok a Keleti Partnerségről

  |  2013-10-03 11:53:22  |  
Oroszvilag.hu

A visegrádi országok a Keleti Partnerségről

Támogatják Ukrajna, Moldova, Grúzia európai törekvéseit

 A visegrádi országok a Keleti Partnerségről

A Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia külügyminiszterei hangsúlyozzák az EU és a Keleti Partnerség partnerországai közötti szoros kapcsolatok kiépítésének szükségességét, ami elengedhetetlen az európai kontinens stabilitása és boldogulása szempontjából.

Közlemény.

A miniszterek elismeréssel szólnak a Keleti Partnerség azon partnerországainak – Georgia (sic), Moldovai Köztársaság és Ukrajna – eltökéltségéről, amelyek egyes belső kihívások ellenére is haladást értek el a politikai, társadalmi és gazdasági reformfolyamatban. A reformok üteme határozza meg az együttműködés intenzitását, ezért a „többet-többért” elv alapján a reformok terén legelkötelezettebb partnerek élvezhetik leginkább az EU-val folytatott együttműködés előnyeit. A miniszterek üdvözlik ezen országok európai útválasztását és aspirációját.

Ukrajna kapcsán a visegrádi országok elismerik a Külügyek Tanácsa 2012. decemberi ülése óta a reformok, továbbá az európai szabványok átvétele és az EU-hoz történt közeledés terén elért komoly eredményeket. A miniszterek üdvözlik azt a tényt, hogy az európai integráció az ukrán kormányzat, az ellenzék és a civil társadalom együttes szándéka. A visegrádi országok meggyőződése, hogy a Társulási Megállapodás és az annak részét képező Mély és Átfogó Szabadkereskedelmi Megállapodás (TM/DCFTA) végrehajtásával Ukrajna nemcsak jelentős lépést tesz európai aspirációi irányába, hanem egyben elősegíti a fenntartható demokrácia megerősítését és felgyorsítja az ország gazdasági modernizációját is.

A visegrádi országok határozottan támogatják, hogy Ukrajna mielőbb az EU és Ukrajna közötti Vízumliberalizációs Akcióterv második szakaszába lépjen és végső soron, a vonatkozó feltételek teljesítése esetén, sor kerüljön a vízumkényszer eltörlésére.

A visegrádi országok elkötelezettek, hogy együttműködjenek Ukrajnával a Keleti Partnerség potenciáljának teljes mértékű kihasználásában és megteremtsék a TM/DCFTA aláírásához, valamint az annak mielőbbi, minél szélesebb körű ideiglenes alkalmazásához szükséges politikai feltételeket. Üdvözlik, hogy Ukrajna Kormánya jóváhagyta a Társulási Megállapodást. Egyidejűleg, a vilniusi csúcstalálkozó előkészítésének záró szakaszában a miniszterek azt várják Ukrajnától, hogy fokozza erőfeszítéseit a még nyitott kérdések megoldásában, különösen az ügyészi hivatal reformját szolgáló törvényalkotás, a választási törvény módosítása és a szelektív igazságszolgáltatás kérdésében.

A fentiek alapján a visegrádi országok meggyőződése, hogy az EU-nak és Ukrajnának egyaránt meg kell ragadnia a kínálkozó történelmi lehetőséget. Eltökélten támogatják a TM/DCFTA aláírását Vilniusban és a megállapodás lehető legszélesebb körű ideiglenes alkalmazását, ami egyaránt szolgálja Ukrajna és az EU tagállamainak érdekeit. A miniszterek meggyőződése, hogy a TM/DCFTA nem ellentétes harmadik országok érdekeivel és nem irányul azok ellen.

 

 

(Külügyminisztérium, kormany.hu)

 

 

Cimkék: Keleti Partnerség, Ukrajna, EU, visegrádi országok
Országok: Litvánia Ukrajna Moldova Grúzia
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat