OROSZVALOSAG.HU


Grúziában tárgyalt Szijjártó Péter

  |  2013-10-01 08:57:59  |  
Oroszvilag.hu

Grúziában tárgyalt Szijjártó Péter

Magyarország elkötelezetten támogatja Grúzia euroatlanti integrációját

 Grúziában tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter hétfőn a grúz fővárosból az MTI-nek elmondta: látogatása során aláírják a magyar–grúz kereskedelmi forgalmat szabályozó árufuvarozási szerződést, valamint egy oktatási és kulturális megállapodást. Utóbbi keretein belül Grúzia bekerül a magyar kormány keleti nyitás stratégiájába illeszkedő ösztöndíjprogramba, s a jövő év szeptemberétől 50 diákot fogadnak magyar egyetemek, elsősorban a műszaki és agrártudományi szakokon.

Megkezdődtek a tárgyalások a kölcsönös beruházásvédelmi megállapodásról, emellett a két befektetési ügynökség, valamint a magyar és grúz kereskedelmi és iparkamarák is megkezdték az egyeztetéseket az együttműködésről – mondta el az államtitkár, aki a nap folyamán Georgi Kvirikasvili miniszterelnök-helyettessel és gazdasági miniszterrel, Salva Pipia mezőgazdasági miniszterrel, Kahi Kaladze energetikai miniszterrel, Maia Pandzsikidze külügyminiszterrel, valamint a grúz fejlesztési ügynökség és a helyi partnerségi alap vezetőjével is találkozott.

Szijjártó Péter aláhúzta: Grúzia fontos ország a keleti nyitás stratégia sikerében. Tavaly a magyar–grúz kereskedelem értéke 50 millió dollár volt, idén pedig az első 6 hónapban 10 százalékos növekedést regisztráltak.

Tájékoztatása szerint tárgyalások folynak egyes nagy grúziai infrastrukturális beruházásokban való magyar részvételről is. Szijjártó Péter elmondta, Kahi Kaladze energetikai miniszterrel arról tárgyalt, hogy az MVM Magyar Villamos Művek részt vehessen a grúz nagyfeszültségű elektromos hálózat fejlesztésében, emellett, mint mondta, a Baku–Tbiliszi vasútvonal és egy új mélytengeri kikötő építése is lehetőséget kínál a magyar cégek számára grúziai beruházásokban való részvételre.

Az energetikai kapcsolatokat illetően fontos előrelépést jelenthet a tervezett AGRI (Azerbajdzsán–Grúzia–Románia Interkonnektor) gázvezeték, amelyről az idei év második felében készül megvalósíthatósági tanulmány, valamint a grúziai egészségügyi és mezőgazdasági szektor reformja. Előbbit illetően a kórházépítés és az orvosi műszerek gyártása terén tapasztalattal rendelkező vállalkozások, az utóbbi téren a vízügyi klaszter cégei iránt érdeklődnek a grúzok. Komoly lehetőségek vannak a magyar mezőgazdasági export növelése előtt is – vélekedett az államtitkár.

Az államtitkár azt is leszögezte, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia európai és euroatlanti integrációs törekvéseinek, a két ország gazdasági együttműködését semmiféle politikai tényező nem hátráltathatja, s a tavalyi kormányváltás nem okozott törést e téren.

 

 

(kormany.hu)

Cimkék:
Országok: Grúzia
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat