OROSZVALOSAG.HU


"Egy orosz hazafi"

  |  2013-09-21 12:25:14  |  
Oroszvilag.hu

"Egy orosz hazafi"

Orbán Viktor nyitotta meg a Terror Háza Szolzsenyicin-kiállítását

 "Egy orosz hazafi"

A Terror Háza Múzeumban ma 11 órakor „Egy orosz hazafi” címmel nyílt kiállítás Alekszandr Szolzsenyicin tiszteletére, melynek megnyitóján beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A múzeum főigazgatója, Schmidt Mária beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen a „diktatúra földje” adta a kommunizmus egyik legnagyobb ellenségét.

Ljudmila Szaraszkina irodalomtörténész arról beszélt, hogy Oroszországban egyre nő a Sztálin-reneszánsz, miközben sokan kritikusabban ítélik meg Szolzsenyicin tevékenységét. Szolzsenyicin nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy megkülönböztesse egymástól az orosz és a szovjet fogalmát.

Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal is a magyar nép nevében beszélt, kifejezte a magyar nép köszönetét Szolzsenyicinnek. Szavai szerint Szolzsenyicin vált a gyógyír arra a „rákos burjánzásra”, amely a ’70-es évek végén a Föld egyhatodán hozott létre áttéteket. Szolzsenyicin a kommunizmus rendíthetetlen ellenfele volt, akiben az ószövetségi próféták tüze égett.

A kommunizmus óriási károkat okozott, besúgási rendszert hozott létre, egyéni kezdeményezések ellehetetlenítette, tönkretette az évszázados értékeket – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

 

Cimkék: Szolzsenyicin, Orbán Viktor, Terror Háza
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat