OROSZVALOSAG.HU


Aláírták az AGRI-szerződést Bakuban

  |  2010-09-14 12:25:49  |  
Gyóni Gábor

Aláírták az AGRI-szerződést Bakuban

Bakui Nyilatkozat a Déli Folyosóról magyar részvétellel

Aláírták az AGRI-szerződést Bakuban

Ma Bakuban Azerbajdzsán, Grúzia és Románia államfői aláírták az AGRI-projekt (Azerbaijan – Georgia – Romania Interconnector) keretében egy közös vállalat megalapításáról szóló szerződést.

A megállapodást az azerbajdzsán állami olajvállalat, a SOCAR, a román Romgaz és grúz Gáz- és Olajipari korporáció írták alá, mindegyik fél 33 %-os részesedéssel rendelkezik, a vállalat székhelye Bukarestben lesz.

Natik Alijev azerbajdzsán energetikai miniszter szerint a projektnek három variánsa van, 2, 5 ill. 8 milliárd köbméter éves kapacitású tervezetek merültek fel eddig. Ettől függően 1,2 – 4,5 milliárd euróba fog kerülni a vállalkozás. Az azerbajdzsán gázt grúz kikötőkön keresztül cseppfolyós állapotban szállítanák Romániába. Ehhez Grúziában és Romániában is megfelelő technológiájú kikötők kialakítására lesz szükség, ami előreláthatólag 4-6 milliárdos kiadással jár majd.

Jelenleg Bakuban tartózkodik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, azerbajdzsán hírforrások azonban nem említik a projektben a magyar részvételt. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője viszont azt közölte: „Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, Traian Basescu, Románia elnöke, Mihail Szaakasvili, Grúzia elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aláírták a Bakui Nyilatkozatot, amely jelentős hozzájárulás Európa energiabiztonsága, és az energiapiaci verseny megteremtéséhez.”

A Bakui Nyilatkozat szövege az Oroszországot megkerülő, Európa és a Kaukázus ill. Közép-Ázsia között kapcsolatot teremtő Déli Folyosó támogatásáról szól, Grúziát és Azerrbajdzsánt Magyarország stratégiai partnereként nevezi meg. A Bakui Nyilatkozat szövege: 

 

Azerbajdzsán, Grúzia, Románia elnökei és a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke,

Elismerve az országaik között, állampolgáraik érdekében létrejött, az átfogó együttműködésen, bizalmon és egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletén alapuló stratégiai kapcsolatokat,

Célul tűzve az energia utánpótlási források és útvonalak diverzifikálását és tekintettel Azerbajdzsán kiemelt szerepére, mint a Kaszpi-tengeri térség szénhidrogén termelője, Grúzia fontos szerepére, mint energia-tranzitország, és Románia stratégiai elhelyezkedésére, mint közvetlen kapcsolat az azerbajdzsáni földgáz számára az európai piacok felé, illetve Magyarország stratégiai helyzetére a közép-európai gázpiacokra jutásban, és a két EU tagállam tárolási kapacitásaira, 

Tekintettel a 2008. november 14-i Bakui Energetikai Csúcs Nyilatkozatában megfogalmazott rendelkezésekre,

Támogatva a Déli Folyosó keretében kidolgozott projektek előmozdítására tett lépéseket,     

Tudatában az energetika területén jelentkező konvergens érdekeknek, és abban a reményben, hogy az ebből az együttműködési rendszerből származó kölcsönös előnyök országaik javát szolgálják,

Megerősítve az energiabiztonsággal kapcsolatos stratégiai együttműködés növekvő fontosságát Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország között, valamint kifejezve megelégedésüket az eddig megvalósult együttműködéssel kapcsolatban,

Figyelembe véve az Azerbajdzsán Ipari és Energetikai Minisztériuma, Grúzia Energetikai Minisztériuma és Románia Gazdasági, Kereskedelmi és Vállalkozási Minisztériuma által, a folyékony földgázzal és szállításával kapcsolatban 2010. április 13-án Bukarestben aláírt Egyetértési Nyilatkozatot, illetve az AGRI projektfejlesztési vállalat létrehozásáról 2010. május 12-én Tbilisziben aláírt jegyzőkönyvet,

Az alábbiakról állapodnak meg:

1. Támogatják az LNG Interconnector projektet, melynek célja, hogy az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország közötti összeköttetés által diverzifikálja a szénhidrogén erőforrások szállítását.
2. Fenntartják az érintett kormányok által az AGRI projekt fejlesztése érdekében megtett szükséges intézkedéseket.
3. Ösztönöznek minden olyan szükséges lépést, amely biztosítja az Európai Unió támogatását az AGRI-val, mint a Déli Folyosóhoz és az európai energiabiztonsághoz történő hozzájárulással kapcsolatban.
4. Elősegítik az AGRI projekt műszaki-gazdasági megvalósíthatóságával kapcsolatos előkészítő munkálatok felgyorsítását.
5. Üdvözlik az AGRI projekt végrehajtása és fejlesztése iránt érdeklődő államok, nemzetközi pénzügyi intézmények és vállalatok, illetve egyéb érdekelt felek csatlakozását.

 

 

(day.az, nol.hu, orbanviktor.hu)

 

Cimkék: AGRI, Orbán Viktor Bakuban
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat