OROSZVALOSAG.HU


Bajnokok

  |  2014-02-01 16:02:39  |  
Beke Gabriella

Bajnokok

Még egy kis reklám Szocsinak

 Bajnokok

A Szocsiban hamarosan megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokat hatalmas kampánnyal népszerűsítik Oroszországban. Annak, aki járt az elmúlt hónapokban Oroszországban, nem újdonság, hogy nem csak tévéadásokban, plakátokon, buszok oldalán és reklámokban népszerűsítik a téli olimpiát, hanem már szinte minden lehetséges felületen feltűntek a mosolygós kabalafigurák: többek között megjelentek a hétköznapi használati tárgyakon, az élelmiszerek csomagolásain, a boltok kasszáinál plüssjáték, bögre, kulcstartó stb. formájában, továbbá még bank- illetve telefonkártyákon is.

Furcsa lenne ha egy ilyen mértékű reklámkampányból pont a filmipar maradna ki; és nem is kellett sokat várni arra, hogy szinte közvetlenül az olimpia elindulása előtt (január 23-án) bemutassák az orosz mozikban a Чемпионы, azaz Bajnokok című filmet. A film szlogenje a következő: „Победы которые у нас уже есть” (szabad fordításban: győzelmek, amiket már megszereztünk), és a mozik az olimpiai játékok kezdetéig fogják vetíteni.

A film valós történeteken alapul, öt különböző szálon futva, öt rendező által mutatja be legendás orosz sportolók aranyéremért folytatott –és természetesen sikerrel járó - küzdelmét. A 100 perces filmben nem csak az orosz sporttörténetben jelentős győzelmeket és aranyérmet szerző sportolók megmérettetését nézhetjük végig, hanem a film megismerteti a nézőkkel a sportolók felkészülését, magánéletét és motivációit is.

Az egyik szál Szvetlana Zsurova korcsolyafutónő olimpiai aranyérmének megszerzéséről szól, kihangsúlyozva az akkor már a sportágban idősnek számító sportolónő fiatal tehetségeket mentoráló szerepét. Egy másik szál Ilja Kovalcsuk hokijátékos egyik legendás meccsét mutatja be, ahol az utolsó pillanatokban lőtt góljaival dicsőséget és aranyérmet szerzett a csapatának. Megjelenik a filmben továbbá az ifjabb és az idősebb Nyikolaj Krugljov (biatlonisták) apa-fiú, illetve mester és tanítvány közti konfliktusa, majd az ifjabb Krugljov sikeres aranyéremszerzése is. Feltűnik a vásznon Jekatyerina Iljuhina snowboard-versenyző parádés éremszerzése, és az egyik sportolótársával kibonatkozó szerelme is, továbbá végigkövethetjük, hogy hogyan épült fel egy súlyos sérülésből, és nyert aranyérmet Jelena Berezsnaja jégtáncban párja, Anton Sziharulidze segítségével.

A film minőségi képi világa, az öt szálon felvonultatott konfliktusok széles skálája és az érzelmekre erősen ható jelenetei miatt minden korosztály számára ugyanolyan érdekes és izgalmas lehet, és ezáltal kiválóan alkalmas arra, hogy még azokban felkeltse az érdeklődést a téli sportok - és persze a közelgő téli olimpiai játékok - iránt, akik eddig nem követték nagy lelkesedéssel az ilyen megmérettetéseket.

Cimkék: Bajnokok, Szocsi, téli olimpia
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat