OROSZVALOSAG.HU


Szavazás: "Oroszország 10"

  |  2013-08-06 11:29:17  |  
Gyóni Gábor

Szavazás: "Oroszország 10"

A kolomnai kreml és a grozniji mecset vezeti a versenyt

 Szavazás: "Oroszország 10"

Az Orosz Geográfiai Társaság (elnöke: Szergej Sojgu) és a Rosszija föderális TV csatorna szervezésében indult még márciusban, és szeptember végén fejeződik be az „Oroszország 10” projekt, melynek során egy össznépi szavazás eredményeképpen megválasztják az Oroszországi Föderáció 10 leglátványosabb, legérdekesebb helyét.

A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a világ legnagyobb országának turisztikai, geográfiai, történelmi, építészeti emlékeire, és egyfajta „geopatriotizmusra” neveljen.

Egy előzetes szavazás során összesen 700 objektumot választottak ki, melyek az Oroszországi Föderáció minden régióját képviselik. Egyelőre ezekre lehet szavazni interneten vagy telefonon keresztül. Szeptember 2-án kezdődik és szeptember 29-ig tart a projekt döntője, ahová a 30, legtöbb szavazatot kapott objektum kerül be. Eddig több mint 28 millió 700 ezer szavazat érkezett.

A versenyt a 16. században, III. Vaszilij idején épült kolomnai Kreml vezeti majd másfélmillió szavazattal. Második a grozniji „Csecsenföld szíve” mecset, 1,1 millió szavazattal.

A többiek jócskán le vannak maradva, a harmadik bogorogyicki múzeumnak csak 592 ezer szavazata van. A további sorrend: 4.) a hopjori természetvédelmi terület (Voronyezs megye) 5.) a volgográdi Mamajev-kurgán és a sztálingrádi csata emlékműve 6.) a Ramzaj falu (Penza megye) melletti „Legenda” szoborpark 7.) a Bajkál-tó 8.) II. Katalin emlékműve Krasznodarban 9.) az asztrahányi kreml 10.) Troice-Szergijeva Lavra.

Látható, hogy a rangsorban egyetlen moszkvai, vagy szentpétervári hely sincs. A projekt a vidéki Oroszország külföldiek számára kevéssé ismert látványosságaira hívja fel elsősorban a figyelmet.

 

 

(russia10.ru)

 

 

 

Cimkék: Oroszországi Föderáció, Kolomna, Groznij
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat