OROSZVALOSAG.HU


A generalisszimusz 

  |  2022-07-25 08:35:42  |  
Oroszvalóság Admin

A generalisszimusz 

Marsalli mundérban

A generalisszimusz 

Azt se gondolta volna soha, hogy egyszer Ljubimovval fog alkudozni. Különben is megfogadta még évtizedekkel előtte a buharai vásáron, hogy többé nem tesz ilyet, mert azóta is bánja, hogy sokallta a főtitkárért az 1 rubelt. Pedig olyan szép volt azon a képeslapon fehér generalisszimuszi egyenruhájában. Az üzbég árus azonban kötötte az ebet a karóhoz, az istennek se adta a feléért, makacs öntudattal vágta Hirsch Jenő képébe, hogy ő bizony a vezéren nem alkuszik. Még az sem hatotta meg, hogy egy magyarral áll szemben, akit annak idején felszabadított, ő mondta így felcsillanó szemmel, bár az ilyen ferde vágásúaknál Hirsch Jenő sosem tudta pontosan eldönteni az érzelmi megnyilvánulás okát és irányát. Vett helyette inkább egy saslikot, ami pont annyiba került, mint Sztálin, mert igen vágyott arra, hogy végre egy jót egyen a leningrádi halnapok után.”

Kvász Iván írja e sorokat a Tréflidolog c. könyvében (Scolar Kiadó, 2015) a 91. oldalon, de meg kell mondjuk, hogy bármennyire is vonzó volt Sztálin képen látható egyenruhája, az nem generalisszimuszi, „csak” marsalli. Egy moszkvai üzem kollektívájának és a hadsereg parancsnoki karának kérésére alapított „generalisszimuszi” ranghoz járó uniformist végül sosem „állították hadrendbe”, bár a címet Sztálin 1945. június 27-én megkapta. 

Sztálin ismert képein – amelyek alapján a saslik kiváltotta képeslap is készült – marsalli díszegyenruhában van. Ennek ékét a 36,8 gramm súlyú csillag adta, középen a 2,62 karátos briliánssal.

Az 1935. szeptember 22-én bevezetett marsalli címet a Szovjetunió idején 41 ember viselte (pár évig még Lavrentyij Berija is), Sztálin 1943-ban kapta, Zsukovot követően. Molotov feljegyzései szerint a főtitkár ezt nem, de a generalisszimuszi cím elfogadását igen bánta.  

Különben nála sokkal kisebb jelentőségű oroszországi személyiségek is birtokolták (összesen négyen, még a 18. században, köztük Anton Ulrich herceg, VI. Iván, egy csecsemő cár apja).

A generalisszimusz 

 

Cimkék: Sztálin, Berija, Anton Ulrich
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat