OROSZVALOSAG.HU


(Ön)gyilkosság Uglicsban?

  |  2022-06-18 10:43:25  |  
Szvák Gyula

(Ön)gyilkosság Uglicsban?

Dmitrij cárevics rejtélyes halála

(Ön)gyilkosság Uglicsban?

Ilja Glazunov: Dmitrij cárevics (1967)

1591. május 15-én, déltájban néhány kisfiú békésen játszadozott az uglicsi fejedelmi palota hátsó udvarában. Az emeleti szoba ablakában álló őr fentről talán meg sem tudta különböztetni Félelmetes Iván korán árván maradt serdülő fiát játszópajtásaitól. A gyerekekre felügyelő dadusok néhány méterrel arrébb, a fal árnyékában tereferéltek egymással. Néha ugyan oda-odapillantottak a kis cárevicsre, hiszen a lelkükre kötötték, úgy vigyázzanak Dmitrijre, mint a szemük fényére. A fiú néhány nap után akkor mehetett ki először a levegőre, nemrégiben ugyanis újra kitört rajta a vissza-visszatérő roham. Most csak anyja kezét harapdálta össze, de régebben előfordult az is, hogy késsel megszurkálta. A rettenetes cár utolsó – hetedik! – házasságából származó fia minden bizonnyal magán viselte apja aggkori őrületének örökletes következményeit. Nemcsak, hogy epilepsziában szenvedett, hanem normális periódusaiban is fékezhetetlen vadóc volt. Följegyezték róla, hogy télen hóembereket épített, s – miután a legtekintélyesebb bojárok nevére keresztelte őket – levágta a fejüket, mondván, ezt teszi velük a valóságban is, ha majd egyszer hatalomra kerül. Most mindenesetre a betegségnek nyoma sem látszott rajta; elmélyülten dobálta kését a földbe. A bágyadt, unalmas és meleg nap a következő pillanatban azonban tragikus fordulatot vett: mire a dadák fölpillantottak, a cárevics vérbe fagyva feküdt a földön – mellette a kése.

Mi történt valójában ezen a végzetes napon? A kiküldött vizsgálóbizottság által rögzített vallomások egybehangzóan bizonyítják, hogy Dmitrij öngyilkos lett. Kitört rajta egy epileptikus roham, s a kezében lévő késsel torkon szúrta magát. Csakhogy ezt a bizottságot Borisz Godunov küldte ki, aki hét évvel később éppen azért lehetett az orosz történelem első választott cárja, mert magva szakadt a Rurik-Monomah dinasztiának.

A rejtélyre a mai napig nincs minden kétséget kizáró magyarázat. Talán azért keltette fel a figyelmét annyi művésznek, köztük Ilja Glazunovnak, a később szélsőjobboldali, rasszista monarchistává váló szovjet festőnek.

(Ön)gyilkosság Uglicsban?

 Dmitrij cárevics hagiográfiájának illusztrációja

Cimkék: IV. Iván, Borisz Godunov, Dmitrij cárevics, Uglics
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat