OROSZVALOSAG.HU


Minek nevezzelek? 

  |  2022-05-23 08:47:14  |  
Mirkó Anna Regina

Minek nevezzelek? 

Véren épült templom 

 Minek nevezzelek? 

Nem biztos, hogy kapásból mindenki megmondaná, mi annak a szentpétervári templomnak a neve, mely a Gribojedov csatorna mentén áll, az Orosz Múzeumtól és a Mihajlovszkij palotától egy kőhajításnyi távolságra. Pedig minden bizonnyal a világ egyik legismertebb temploma, Szentpétervár ikonikus építménye, mely a város egyik szimbóluma egyszersmind. Azt sejtem, hogy amint elárulom, a templom neve Vérző Megváltó, sokan talán még a homlokukra is csapnak, hogy ja, tényleg, tényleg ez a neve. Azonban ez egy nagyon rossz fordítás, amelynek a jelentése nagyon messze esik a templom eredeti nevének jelentésétől: Храм Воскресения Христова на Крови́, vagy храм Спа́са на Крови́. Így az a fura helyzet áll fenn, hogy valóban ezen a néven ismerjük és ezen nagyon jó volna változtatni.

A templom története

A templomot III. Sándor cár rendelte meg, az építkezés nagyon hosszan, 24 éven át, 1883 és 1907 között zajlott. Az épület Alfred Parland építész és Ignatius archimandrita közös terve alapján készült. Az épület voltaképpen egy emlékmű, II. Sándor cár emlékműve, akit éppen azon a helyen ért halálos merénylet, ahova a templom felépült. Az uralkodó 1881 márciusában hajtatott hintóján a Gribojedov csatorna mentén, amikor járművét bombatámadás érte, a cári rendszer ellen lázadó politikai anarchisták támadták meg. Az első robbanás után a cár sértetlenül szállt ki a járműből, hangot adott felháborodásának, és ekkor érte egy második támadás. Ma azt mondanánk, öngyilkos merénylő áldozatává vált. II. Sándor súlyosan megsebesült, elszállították a Téli Palotába, de nem tudtak rajta segíteni, pár órán belül meghalt. Apja emlékének állíttatta tehát III. Sándor ezt a csodaszép templomot, mely jelenleg múzeumként üzemel.

Minek is nevezzelek?

Itt tehát fel is tehetjük a kérdést, hogy akkor ki is vérzik valójában? Nem a megváltó vérzik, hanem az épület épült vérontás helyszínén, II. Sándor kiontott vérének emlékműve. Nehéz megmondani, mi lenne az ideális forma, de talán a Véren megváltó temploma. Természetesen a legközelebb az eredeti elnevezéshez valami olyasmi állna, hogy a Megváltó temploma a kiontott véren, azonban beláthatjuk, hogy ez egyrészt nagyon bonyolult elnevezés, másfelől pedig nagyon távol áll az eddig – rosszul – berögződött névtől.

 

Minek nevezzelek? 

Cimkék: II. Sándor, III. Sándor, Alfred Parland, Orosz Múzeum, Gribojedov csatorna
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat