OROSZVALOSAG.HU


Orosz hadihajó, húzz a f.szba!

  |  2022-04-23 09:14:12  |  
Oroszvalóság Admin

Orosz hadihajó, húzz a f.szba!

Egy bélyeg rövid története

 Orosz hadihajó, húzz a f.szba!

Az Ukrajna elleni orosz támadásnak már az első napján a 300 spártaihoz méltó hősiességről számolt be az ukrán elnök a sokktól kábult világnak, s szavait azon nyomban öt világrészre röpítették a hírügynökségek: „A végsőkig küzdve minden határőr hősi halált halt a mi Kígyó-szigetünkön”.

Három nap múlva az ukrán hadügyminisztérium közölte, hogy a határőrök mégsem haltak meg. Ennek azonban már nem volt olyan hírértéke. Addigra ugyanis végig söpört az interneten az egyik határőr, bizonyos Roman Hrybov (Gribov) rádióválasza a sziget (igazából egy atoll) védőit megadásra felszólító hajónak: „Orosz hadihajó, húzz a f.szba”.

Az ukrán posta újabb pár nap múlva, március 1-jén pályázatot írt ki az esetre, s március 12-én ki is hirdették győztesét, egy lvivi művészt, bizonyos Boris Groh-ot. S bár a nyomdafestéket nehezen tűrő mondat nem került az új bélyegre, a háttal álló katona azért eléggé egyértelműen utal feltartott középső ujjával az eszmei mondanivalóra. Bemutat tudniillik az érintett orosz hadihajónak, ami nem más, mit a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajója, a Moszkva. (Mely egyébként a bélyeg megjelenését követő napon felrobbant (ukrán verzió szerint kilőtték), majd elsüllyedt.)

A bélyegnek nagy sikere lett. Egymillió darabban nyomták, kilométeres sor állt érte, rögtön szétkapkodták és még egy masszív cyber-támadást is kivédtek ellene. Az utolsó hírek szerint 2500 USD-ért lehetett rá licitálni.

Ja, és a címben jelölt szlogen szellemi és márka termékként való védjegyeztetési eljárása is elindult úgy a cirill-, mint a latinbetűs változat esetében.

Orosz hadihajó, húzz a f.szba!

 

 

Cimkék: Kígyó-sziget, Roman Hrybov (Gribov), Boris Groh
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat