OROSZVALOSAG.HU


Putyin látogatása Szaranszkba

  |  2012-08-27 11:53:45  |  
Oroszvilag.hu

Putyin látogatása Szaranszkba

A mordvin fővárosban került sor a Nemzetiségi Tanács első ülésére

 Putyin látogatása Szaranszkba

Vlagyimir Putyin orosz elnök villámlátogatást tett Szaranszkban azon ünnepségsorozat keretében, mely a mordvinok és Oroszország népeinek ezer éves együttélését ünnepelte.

Az elnöki látogatás keretében Szaranszkban került sor  az elnök környezetében működő Nemzetiségi Tanács első ülésére. Az ülésen felszólaló Putyin (aki az elnökválasztási kampány során nagy cikket szentelt a nemzetiségi problémának) hangsúlyozta, a 2010-es népszámlálás szerint 193 nép él Oroszországban. Oroszország iskoláiban 89 különféle nyelven folyik oktatási tevékenység. Putyin szerint Európa egyetlen országában sem garantálják olyan magas fokon a polgárok etnokulturális jogait, mint Oroszországban.

Putyin szerint az oroszországi civilizáció egyik jellegzetessége az etnikai és vallási sokszínűség, amelyben az orosz nép, nyelv, kultúra megerősítő szerepet játszik. Oroszország etnikai sokszínűsége, amely Európa egyetlen országára sem jellemző, előnyt jelent az ország számára az elnök szavai szerint, aki ismételten hangsúlyozta a szovjet identitásteremtés pozitív tapasztalatait. Putyin szerint a nyelv és a vallás nem oszthatja meg Oroszországot. Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy nacionalista és szeparatista csoportok ütötték fel a fejüket Oroszországban és a migrációról is beszélt. Ugyanakkor az elmúlt időszak etnikai konfliktusai miatt (Szagra, zavargás a Manyézs-téren)a rendvédelmi erőket és hivatalnokokat tette felelőssé. A nemzetiségi együttélés biztosítása Oroszországban a hatalom kiemelt feladata.

Ami a migrációt illeti, Putyin emlékeztetett, jelenleg az USA után Oroszországba érkezik a legtöbb bevándorló a világon. Az orosz hatalom felelőssége a bevándorlók jogainak biztosítása, azonban a bevándorlóknak is tisztelniük kell az oroszországi törvényeket.

A Nemzetiségi Tanács az ülésen arra tett javaslatot, hozzák létre Moszkvában Oroszország népeinek Kulturális Központját.

A mordvin belügyminisztérium korábbi közlése szerint Szaranaszkba várták volna a finnugor államok elnökeit is az ünnepségsorozatra.

 

(kremlin.ru, finugor.ru)

Cimkék: Szaranszk, Putyin, Nemzetiségi Tanács, Oroszország, nemzetiségek
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat