OROSZVALOSAG.HU


Kerekasztal-beszélgetés a háborúról

  |  2023-03-02 13:24:22  |  
Oroszvalóság Admin

Kerekasztal-beszélgetés a háborúról

Oroszország és Ukrajna: egy háború anatómiája

Kerekasztal-beszélgetés a háborúról

 

2022. február 21-én az Eszmélet folyóirat szervezésében a budapesti Kossuth Klubban került sor szakértői beszélgetésre az orosz-ukrán háborúról, nagyszámú közönség figyelme mellett. A beszélgetés résztvevői Krausz Tamás, az ELTE professzor emeritusa; Gyóni Gábor, az ELTE docense; Mezei Bálint, az ELTE adjunktusa; és Hidegkuti Konstantin, az ELTE ruszisztika mesterszakos hallgatója voltak. A beszélgetést Bartha Eszter, az ELTE docense vezette.

A felvezető gondolatok során Krausz Tamás azt emelte ki, hogy az ukrajnai háború a kapitalista centrum összecsapása Oroszországgal; és egy új világrend formálódásának fejleménye. Gyóni Gábor szerint önmagában az a tény, hogy háború alakult ki Oroszország és Ukrajna között; a posztszovjet orosz politika súlyos kudarcának tekinthető; és nem változik az USA által dominált világrend. Mezei Bálint szintén a centrum és periféria közti viszonyrendszer értelmezési keretébe helyezte az ukrajnai háborút. Hidegkuti Konstantin elsősorban a katonai, hadászati aspektusokról beszélt.

Az ezt követő vitában Krausz Tamás a Nyugat, illetve a kapitalista centrum például fegyverszállításokban megnyilvánuló felelősségét hangsúlyozta az ukrajnai háborúban. A beszélgetés minden résztvevője egyetértett abban, hogy a nyugati országokat is terheli felelősség a kialakult helyzet miatt, ám az orosz felelősség súlyának megítélését illetően érezhetőek voltak nézetkülönbségek is. A beszélgetésben részt vevők általában kritikusan nyilatkoztak a 2014 után kialakult ukrajnai állapotokról, de az oroszországi politikai rendszerről is, és abban is egyetértettek, hogy Oroszország számára nem az eredeti elképzelések szerint alakult a háború. Elég pesszimista vélekedések hangoztak el a háború lehetséges végéről: nagyobb az esélye egy elhúzódó konfliktusnak, és az sem kizárt, hogy – főleg egy esetleges orosz vereség esetén – kontrollálatlan eszkaláció következik be.

A beszélgetés videófelvétele megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=ihBzXc44fw0&t=5334s

 

 

Cimkék: Krausz Tamás, Gyóni Gábor, Oroszország, Ukrajna, Mezei Bálint, Hidegkuti Konstantin
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat