OROSZVALOSAG.HU


Az orosz Manchester City 

  |  2011-07-31 19:44:25  |  
Mezei Bálint

Az orosz Manchester City 

Pénzen vett sikerek a Premjer Ligában 

Az orosz Manchester City Az orosz Manchester City  

A Manchester City és az FK Obilics között (arab milliárdosok és Arkan nélkül)

Valóban nyerni lehet a semmiből a Premjer Ligában? – tette fel a kérdést több népszerű oldal is az elmúlt hetekben. A találgatások középpontjában a Dzsudzsák Balázst is leigazoló Anzsi Mahacskala áll. A cikkírók közül páran egyenesen az angol Manchester Cityhez hasonlítják a dagesztániakat. Szulejmán Kerimov klubja szinte minden nevesebb játékosra rámozdult a nyári transzferidőszakban, ezzel is a nyugati újságok címlapján tartva Roberto Carlosékat. Gattuso, Fabregas, Ronaldinho, Neymar, Ganso, de a volt madridi Raul szerződtetéséből sem lett semmi. Legalábbis egyelőre. De aláírt a brazil balbekk és a magyar szélső mellett Diego Tardelli, Jucilei, Mbark Boussoufa és Joao Carlos is.  

Eközben a Mahacskala - az előzetes várakozásokhoz képest - jól tartja magát a bombaerős Premjer Ligában, igaz 18 meccsen 10 pontos hátrányt szedett össze az éllovas CSZKA Moszkva mögött. Legutóbb hazai pályán éppen a címvédő Zenittől kaptak ki egy-nullra. A moszkvai katonacsapat és a péterváriak után – a bajnokság félidejéhez közeledve – Jasin egykori klubja, a Dinamo Moszkva tűnik a harmadik erőnek. Ennek fényében az Anzsi legfeljebb az Európa Liga indulást jelentő helyek egyikére érhet oda, így biztosan leszorulna a dobogóról.

Viszont hiába vezet utcahossznyi előnnyel a CSZKA (lényegében Roman Abramovics hazai futball-vállalkozása), a külföldi fórumokon az Anzsi neve forog a legtöbbet. A négy nyugat-európai élbajnokságban (La Liga, Premier League, Serie A és a Bundesliga) a játékospiac nyári mozgalmassága tartja el az uborkaszenzonban, jobb híján, a pályán kívüli híreket taglaló sportlapokat, online közösségeket. A Premjer Liga fordulóiról hétről-hétre beszámolnak, de ez manapság még nem több egy alapos összefoglalónál. Azaz egy-egy győzelem otthon, Oroszországban messze nem elég a nyugati címlapokhoz. Oda ugyanis orosz csapatok csak botrányaikkal – lásd a Kubány megfenyegetett játékosait vagy éppen Gullit vitriolos kirúgását – jutnak el. Üdítő kivételt képez a Mahacskala, ami bár nem mérkőzéseivel, góljaival kelti fel a külföldi rajongók figyelmét, de a zajos balesetek is elkerülik. Kerimov vesz, ritkán elad, nagyban játszik. Agresszív játékospolitikája szálka a történelmi orosz klubok szurkolóinak szemében, amit csak erősít a kaukázusiakkal szembeni erőszakhullám. A jelenség sokban hasonlít a Manchester City vagy a Chelsea felvásárlására – azzal az „apró” különbséggel, hogy előbbiek száz évnél is hosszabb múltra tekinthettek vissza, igaz a modern korban általában elkerülték őket a sikerek. Az Anzsit mindössze 1991-ben, pár hónappal a Szovjetunió összeomlása előtt alapították. A „történelmi” orosz és ukrán klubokat évtizedekkel előbb, döntően a húszas-harmincas években.

A kérdés szinte minden nyugati szaklapnál azonos – már amennyiben az Anzsiról van szó. Csak pénzzel lehet-e bajnokságot nyerni? Párszor bátorkodnak hozzátenni a következőt is: Vajon mi lenne, ha a Mahacskala tényleg a Premjer Liga élén végezne? Az oroszországi ultracsoportok, az „északiak” reakciója szinte megjósolhatatlan.

Kerimov nélkül a dagesztániak könnyen az FK Obilics sorsára juthatnak. A belgrádi klubra ma már alig emlékszik valaki, pedig a Milosevics-rezsim csúcsán, az 1997/98-as szezonban megnyerte a kisjugoszláv pontvadászatot. A Partizan és a Zvezda árnyékában 1924 óta tengődő egyesület, az Arkan tábornok néven elhíresült Zseljko Razsnatovics pénzével tört az élre. Manapság a belgrádi városi bajnokságban szerepel. Szeretnénk rögtön leszögezni, hogy nem Kerimov és a balkáni háború szerb szabadcsapatait vezető Razsnatovics között kívántunk párhuzamot vonni, csak a két klub sorsközösségére hívtuk fel a figyelmet. Ugyanis jövőjük a megmentő kezében van, ha őt elmozdítják, esetleg likvidálják, örökre elzárják a csapokat. Feltehetőleg kevesen látnának fantáziát egy Kaukázusba telepített orosz bajnokcsapatban, ahogyan az Obilicset sem menedzselte tovább senki Arkan meggyilkolása után.

Jellemző, hogy ez év áprilisában, Roberto Carlos 38. születésnapjára Kerimov egy Bugatti Veyront ajándékozott kedvenc focistájának, amely alapáron 1,7-1,8 millió dollárba kerül. Összehasonlításképpen: Dzsudzsákért 14 millió eurót fizettek. 

Cimkék: Anzsi Mahacskala, Szulejmán Kerimov, Dagesztán, Premjer Liga, Dzsudzsák Balázs, Roberto Carlos
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat